Le Koninklijke Brugse Hockey Club fêtera ses 90 années d’existence samedi prochain au château de Loppem.
Vindt in het nederlands terug de geschiedenis van de Brugse hockey club beneden van dit scherm.
C’est en 1927, le 30 juin plus précisément, que quelques Brugeois eurent l’idée de créer un club de hockey, suivant en cela l’idée d’autres villes déjà engagées vers ce sport.
Ils organisaient le 11 novembre un premier match amical au centre sportif Rust Roest à Sainte-Croix.Le club débutait la même année en Promotion contre les clubs suivants : White Star, Brussels, Ixelles, O.I.A, HC Oostende et Rush.
Le club s’installait au Tennis Club de Bruges à Assebroek. Il jouait d’abord au Rust Roest puis en novembre 1928 au Peerdeplein à Assebroek. En 1929 se créait une équipe dames. Les Messieurs accédaient à l’élite et réussirent un beau résultat en atteignant en 1935 la finale de la coupe de Belgique, battus 1-0 par le Léopold. La section hockey fut dissoute en 38 malgré le maintien de l’équipe en division supérieure après un match de barrage gagné contre ma Gantoise. Elle repartait en pleine guerre : elle s’installait en 1942 au Kloosterveld de Sint-Andries.Trois ans plus tard, ce terrain passait au CS Brugge et le hockey trouvait asile au terrain ‘Plaine de la Libération’. Promu en première division, le club déménageait au Salenstadion en 1970, puis 5 ans plus tard au Kloosterveld : avec deux terrains et des cabines de plage comme club-house, le club avait trouvé son assise définitive.
Aujourd’hui le club compte près de 700 membres, possède son mouillé, un grand club house a remplacé les cabines. Des noms connus ont animé le club, avec les derniers présidents successifs Paul Blontrock, Christophe Quatannens, Manou Van Der Brempt et Marc Faict. Et n’oublions pas que Brugge a fourni un des grands présidents de l’ARBH, Vincent Van der Meersch de 1974 à 1988.
Koninklijke Brugse Hockey Club blaast negentig kaarsjes uit
BRUGGE – De Koninklijke Brugse Hockey Club behoort tot de grootste sportverenigingen in de stad (aantal leden +/- 700 leden) *
Op 30 juni 1927 kwamen enkele Bruggelingen met het idee om in navolging van enkele andere steden ook in Brugge een hockeyclub op te richten en zo kwam er op 11 november op het terrein van Rust Roest een eerste vriendenmatch ter nagedachtenis van de gesneuvelden. Diezelfde maand deed men mee aan het kampioenschap en werd in promotie gestart tegen White Star, Brussels, Ixelles, O.I.A, HC Oostende en Rush. « Na een vergadering van het comité eindigde in december echter het kortstondige bestaan van HCB en moest er naar een oplossing gezocht worden », weet Yves Dautricourt die veel afweet over de historie van de club.
De Tennis Club de Bruges (TCB) beschikte in Assebroek over een bungalow en vier terreinen. Door toedoen van enkele aandeelhouders aanvaardde deze club dat er een sectie hockey zou ingeschakeld worden, waaruit de nieuwe benaming zou ontstaan: Lawn Tennis et Hockey Club de Bruges. « Men wenste deel te nemen aan de Belgische kampioenschappen en er werd in rood-blauwe kleuren gespeeld op het terrein van Rust-Roest. In november 1928 trok men naar ‘t Peerdenplein of het terrein van de Cercle Equestre in Assebroek. De kleedkamers waren overigens een afgedankte wagon en van water was er geen spoor. Een bar in het clubhuis was er wel. »
In 1929 deden ook de dames hun intrede. Zes jaar later kwam TCB uit Sint-Andries de effectieven van de LTHCB aanvullen. De resultaten bleven niet uit en de fanionploeg vervoegde de elite van de hockey in ons land. « We bereikten zelfs de finale van de Belgische beker, met 1-0 verloren tegen Leopold Brussel. Dat jaar kwam ook de damesploeg in de hoogste afdeling. Het seizoen 1937-38 verliep minder vlot. Dankzij winst in een barragewedstrijd tegen La Gantoise kon de club in de hoogste afdeling blijven, maar de sectie hockey werd toch ontbonden. »
In 1942, in volle oorlogstijd, werd er opnieuw begonnen op het Kloosterveld in Sint-Andries. Drie jaar later werd dat terrein ter beschikking gesteld aan Cercle Brugge. Met Pasen 1946 werd door Gouverneur Pierre van Outryve d’Ydewalle het nieuwe terrein Plaine de la Libération ingehuldigd en in gebruik genomen. HCB kwam in de jaren ’50 in eerste afdeling en verhuisde nog maar eens, naar het Salensstadion dat in 1970 werd geruild voor het Boudewijnpark. « Vijf jaar later volgde opnieuw het Kloosterveld, op 50 meter van het eerste plein. Het complex, met twee prachtige terreinen en een strandcabine die dienst deed als clubhuis, werd ter beschikking gesteld door de stad Brugge. »
Erevoorzitter Vincent Van der Meersch werd in 1974 tot voorzitter van de Koninklijke Belgische Hockey Bond verkozen. Een mandaat dat hij gedurende acht jaar uitoefende.
Het 50-jarige bestaan ging in 1977 gepaard met een internationaal tornooi en er werd een nieuw clubhuis aangekocht, dat gezien de explosieve groei van het aantal leden in 1985 werd vergroot. In 1979 werd onder impuls van Lucien Van Leynseele een jongerenploeg opgericht. De damesploeg bleef evolueren en dat leidde tot eerste nationale in de jaren ’97 en ’98 o.l.v. Jean-Pierre Parmentier. De jeugd bleef niet onbetuigd en de club bleef groeien. De doorgevoerde jeugdpolitiek onder achtereenvolgens Paul Blontrock, Christophe Quatannens, Manou Van Der Brempt en Marc Faict als huidig voorzitter werpt vruchten af. De sportieve prestaties leverden een waterveld en de promotie van de eerste damesploeg naar eredivisie op (derde jaar op 4). Zaterdag 21 oktober 2017 vieren we ons 90-jarig bestaan met een Galabal in het Kasteel van Loppem.
• Explosieve groei van onze leden sinds dat onze Hockey mannenploeg sterke prestaties levert op internationaal niveau ( EK 2013 in Boom = Zilver ; EK 2015 in Londen = vijfde ; Champions Trophy juni 2016 = Zilver ; OS 2016 in Rio = finale tegen Argentinië = Zilver ; EK 2017 in Amsterdam = Zilver)